Refleksjoner

Boken er endelig sendt til trykk. Ser tilbake på en fascinerende prosess. Både lærerikt, frustrerende og gledesfylt. Skulle jeg startet på nytt, ville jeg nok gjort et par ting annerledes…

Første start var i 2008. Tror jeg. Var en uke alene på fjellet for å skrive. Kom et godt stykke. Kontaktet en redaktør. Fikk vite at jeg burde ha med en kjendis…

Veldig ujevn skriving i flere år. Jobbet med den i perioder. Gikk mange måneder uten. Vanskelig å finne tid ved siden av full jobb. Ble ikke lettere med både et og to barn…Følte jeg startet på nytt hver gang jeg gjenopptok skrivingen. Frustrerende.

De siste par årene har det blitt mer. Ihvertfall i perioder. For et par år siden snakket jeg tilfeldigvis med en tidligere redaktør. Han mente jeg burde gi ut på eget forlag. Tenkte litt på det. Konkluderte med at “jepp, det skal jeg gjøre”! Leste et par bøker om å starte forlag. Virket overkommelig.

Vinteren 2016 sa jeg opp jobben. Uavhengig av boka ville jeg realisere drømmen om å starte for meg selv. Skummelt, men herlig! 30.april var siste dagen på Gnist trening og helse. Klar for en ny hverdag som gründer. Mye å ordne i starten, men mer skrivetid etterhvert. Var i kontakt med en redaktør. Skulle sende manus 30.juni. Mål om utgivelse etter ferien. Det gikk ikke.

Bestemte meg for en stor endring med å ta i bruk fire hjernekarakterer. Måtte skrive om store deler av boken. Fant også ut at jeg ville ha ha med referanser. Hele sommeren gikk med til å lese faglitteratur og hundrevis av studier. Fikk fem massive bøker levert med budbil på hytta i Sverige. Galskap. Heldigvis vant til at ferielektyren er fag, og ikke krim.

Å få på plass teksten var en ting. Layout, bilder og figurer kom i tillegg. Skiftet design sikkert hundre ganger. Tok uendelig mye tid å finne bilder. Synes det var viktig å lage en visuelt innbydende bok, så har lagd mange tabeller og oversikter. Var ute 5.30 for å ta øvelsesbilder med mobil og selvutløser. Klarte det selv, men tok himla mye tid.

Etter ferien satte jeg et nytt mål; utgivelse i oktober. Brukte mye tid på boka. Satte andre prosjekter på vent. Sparepengene minket. Heldigvis en samboer i full jobb. I høstferien skrev jeg ut hele boka for siste gjennomlesing. Trodde jeg…

Sendte manus til redaktør. Satset på små justeringer, så jeg kunne sende den nesten rett til trykk. Redaktøren ville det annerledes. Snakk om slag i trynet. “Ordsalat”. “Tungt språk”. “Veldig mye gjentakelser”. Fikk et to siders dokument med anbefalte forbedringer. “Kutt minst 30 %!”.

Synes først han var en dust. Så skjønte jeg at han hadde rett. Ble usikker. “Kanskje jeg er helt ræva til å skrive!??” Ingen hadde ment noe om min skriving siden videregående. Måtte jeg lære meg å skrive på en annen måte?? Ble en tur langt ned i kjelleren. Kom meg opp etter et par dager. Paradoksalt nok ved å bruke strategier fra min egen bok. Innså at jeg hadde gått meg vill på et spor med kronglete formuleringer.

Krummet nakken. Klar for revidering. Innså at tiden var knapp for å få den til trykk før jul. Sparret med redaktøren. Gikk heldigvis bedre og bedre.

Hvis det hadde vært mye før, så ble det enda mer nå. Tidlig morgen og sen kveld, også i helgene. Sluttet helt å se på TV. Holdt på lørdag kveld og søndag morgen. Fikk på plass forside og avtale med trykkeriet, etablerte eget forlag og fikset ISBN nummer.

I starten av desember skjønte jeg at det kunne gå. Følte jeg hadde hatt innspurt i 8 måneder, men mobiliserte til de siste dagene. Så mye jobb å gå over flere hundre sider med korrektur, tabeller og overskrifter. Innså med forundring at jeg hadde kuttet 150 sider, uten å fjerne innhold. Takket høyere makter for redaktøren Alexander. Innholdet var blitt strammere, tydeligere og lettere forståelig. Fikk et prøvetrykk. Synes det så rimelig bra ut!

Torsdag 18.desember: Filen gikk til trykkeriet. Hadde lettere angst. “Var jeg virkelig ferdig nå!??”. “Er dette bra nok?”. “Er det egentlig dette jeg mener?”. “Har jeg gjort alt riktig!??”.

Fredag 18.desember: Endelig versjon gikk i trykken. Så kom tårene. Lettelsen. Sammenhengende frysninger da jeg gikk til jobb. Lærte meg å lage nettbutikk på et par timer, og fredag kveld var boken klar for salg!

Første bestillingen kom. Så en til. Og enda en. I skrivende stund har det gått 2,5 døgn, og 85 stykker har forhåndsbestilt. Det er så jeg blir helt rørt!

Kjenner at jeg puster litt bedre nå. Selv om det har vært moro, lærerikt og meningsfullt å jobbe med egen bok, så har det vært krevende. Nå gleder jeg meg til å fylle livet med litt annet innhold. Det er slutt på at Hedda (5 år) sier “pappa, du er baaare opptatt av den boka”. Morgenstunden kan brukes til samvær med Maja, i stedet for konsentrert jobbing på PC`en.

Ikke minst er jeg spent på hva denne boken vil føre til i 2018. Uansett hvordan responsen blir, så vet jeg at jeg har gitt alt! Det er en god følelse. Og jeg når ut med et budskap jeg synes er uhyre viktig. Så gjenstår det å se hvor mange jeg når, og om folk liker det jeg formidler. Nå er jeg uansett ferdig med skrivingen!

Så, hvilke råd vil jeg gi til andre?

  1. Ta permisjon fra jobb og skriv konsentrert i noen uker. Det er vanskelig (umulig) å dykke ned i et bokprosjekt ved siden av full jobb. For meg ble det avgjørende at jeg fikk frigjort tid ved å si opp fast jobb, og hadde muligheten til å leve av litt oppsparte midler en periode.
  2. Få tilbakemeldinger tidligere, for eksempel fra en redaktør. Gjør det mulig å justere kursen før du er nesten ferdig.
  3. Det meste går an å lære seg, men det kan være tid å spare på å sette noe bort. Jeg har gjort alt selv. Veldig lærerikt, men også tidkrevende.
  4. Ha en tydelig plan og struktur fra starten av. Min har endret seg hundre ganger underveis, delvis fordi prosessen har tatt mange år. Og jeg har lært mye nytt mellom hver gang, som har gjort det nødvendig å endre innholdet. Kan vel si at boka har vokst med meg, og at jeg har skrevet den mange ganger.
  5. Elsk prosessen. Hvis du ikke liker å holde på, vil du aldri holde ut. For det er så vanvittig mye jobb. Og det blir motgang og tøffe perioder.
  6. Finn tilleggsgevinstene. Læringen underveis er viktig. Jeg har blitt bedre kjent med meg selv. Har hyppig hilst på min indre kritiker. Det har blitt tydeligere hva jeg står for som fagperson, og jeg har gjort en enorm faglig oppdatering. Har blitt bedre i Indesign (grafisk design), lært å lage nettbutikk, utvikling min skriving +++ . Alt det har en enorm verdi, uavhengig av hvordan boken slår an.

Og du, har du lyst på en liten titt på innholdet, så kan du kikke her: Boken DIN VEI

På salg!

DIN VEI (begrenset antall!)

kr449.00 kr389.00

Boken er på 456 sider, med mange figurer, tabeller og oversikter. Lesere beskriver den både som en lettfattelig lærebok, der du får kunnskap om motivasjon, mat og trening, og som en praktisk bok, der du enkelt slår opp og tar i bruk det som er nyttig for deg.

Les mer om innholdet her

Les tilbakemeldinger fra lesere her

NB! Ved bruk av rabattkode vil rabatten trekkes fra ordinær pris.